Utställningar

Olle Nymans Ateljéer och Konstnärshem 

 

På en stor vacker trädgårdstomt med utsikt över den glittrande fjärden vid Strandpromenaden i Saltsjö-Duvnäs ligger konstnären Olle Nymans ateljéer och hem.

Duvnäs gård, med anor från 1700-talet, inköptes 1863 av Olle Nymans morfar Robert Küsel, dåvarande disponent på Gustavsbergs fabriker. Olle Nymans far, Hilding Nyman, som var en skicklig konstnär och illustratör, gästades ofta på Duvnäs gård av sina konstnärsvänner. Till denna tidigare krets hörde bl.a. Albert Engström, Carl Larsson och Anders Zorn.

Olle Nyman föddes 1909 och växte upp på övre gården. På 1930- och 40-talen öppnades världen och konsthistorien genom en rad resor utomlands och hans första separatutställning 1946 blev en stor framgång. Kring Olle Nyman samlades en krets av vänner och konstnärskollegor som under 1940- och 50-talen tidvis vistades på gården, bl.a. Evert Lundquist, Staffan Hallström, Roland Kempe och Sixten Lundbohm. 1953 utnämndes Olle Nyman till professor i måleri vid Konstakademien, där han också senare blev ledamot. Han flyttade tillbaka till gården i mitten av 1950-talet och levde och arbetade här tillsammans med sin syster Kajsa, under resten av sitt långa och produktiva liv. Olle Nyman avled 1999. Kajsa avled 2001.

Kajsa och Olle Nymans Kulturstiftelse har omvandlat bostaden till museum enligt syskonens intentioner och från sommaren 2007 visas ett unikt konstnärshem med vackra interiörer. I anslutning till hemmet ligger Olle Nymans Ateljéer. Varje sommar arrangeras flera utställningar i den nya ateljén, som uppfördes 1987.

Här visas verk av konstnärer med anknytning till Olle Nyman. I den gamla ateljén, ritad av arkitekt Nils Tesch 1973, visas målningar, teckningar och skulpturer av konstnären. Ateljén har bevarats i sitt ursprungliga skick. Utställnings- och museiverksamheten, som är en del av Nackas kulturliv, har gjort gården till en kulturplats i Nacka. Utställningarna med fri entré är öppna torsdagar - söndagar kl 12-18 med guide på plats.

För hela utställningsprogrammet, se www.ollenyman.se.

Guidade visningar avkonstnärshemmet 80 kr/pp (med reservation för ändringar). Aktuella datum och tider hittar du på hemsidan. 

Gruppvisningar för privata sällskap eller företag kan bokas till alla dagar i veckan. För information och bokning kontakta tel/fax: 08-716 42 05 / mob: 076-044 08 83 eller info@ollenyman.se.

Bordsbokning på Koloni görs på 08-716 86 96 eller på bokabord@koloni.se.

Varmt välkomna!